Annons
Nyheter

Myndigheternas IT-problem kan bli dyrt

Post- och telestyrelsen ska ta fram nya förslag på hur säkerhetskänslig information ska förvaras - men myndigheternas IT-problem angrips från fel håll, enligt flera experter. - Först måste myndigheterna identifiera vad som är skyddsvärt, säger säkerhetsrådgivaren Peder Qvist.(TT)
Publicerad 4 augusti 2017

Post- och telestyrelsen (PTS) nya uppdrag från regeringen handlar om att ta fram lokaler där särskilt skyddsvärd information kan lagras. Men vilka myndigheters information det handlar om har inte specificerats i uppdraget.

””

Men att ta fram skyddade anläggningar för exempelvis dataservar kan bli dyrt. De potentiella förvaringsplatserna ska ha tillräckligt god miljö vad avser temperatur, luftfuktighet och el samt ett skydd som gör att endast behörig personal har tillträde.

””
Annons

Myndigheter saknar kunskap

Det är bråttom att skapa strukturer för att skydda samhällsviktig information, har civilminister Ardalan Shekarabi (S) tidigare sagt. Men att hitta säkra platser är den enkla biten, enligt säkerhetsrådgivaren Peder Qvist. Först måste regeringen se till att myndigheterna reder ut vilken skyddsvärd information de har.

””

Att problemen med myndigheternas IT-säkerhet inte tagits på större allvar tidigare kommer innebära att det blir en rejäl prislapp när de ska åtgärdas, enligt Qvist.

””

Måste sätta sig nu

Även enligt informationssäkerhetsanalytikern Dan Larsson måste myndigheterna ta reda på vad som måste skyddas.

””

Få myndigheter har koll på vad för information de har och var de lagrar den, enligt experterna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons