Annons
Nyheter

Regeringen vill att fler självmord utreds

Socialminister Annika Strandhäll (S) vill att fler självmord utreds för att man ska kunna lära sig om orsakerna. Hon är också öppen för en upplysningskampanj. - Medvetenheten är inte så hög. Varken hos politiker eller hos allmänhet, säger hon.(TT)
Publicerad 7 augusti 2017

Omkring 1 500 människor tar sina liv i Sverige varje år, jämfört med omkring 260 som omkommer i trafiken.

Men suicidpreventionsforskningen får endast omkring tre miljoner kronor om året från staten, samtidigt som trafiksäkerhetsforskningen får 100-150 miljoner kronor årligen, enligt organisationen Suicide Zero.

Annons

Praktiska åtgärder

Och det finns mycket som skulle kunna göras med mer pengar, enligt Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg. Det handlar bland annat om att ta reda på vilka platser som det är vanligt att ta sitt liv i från, och bygga bort risken. Det kan handla om perronger eller broar.

””

Organisationen vill att kommunerna analyserar fler självmord, och kräver att det görs av alla begångna av minderåriga, en fråga som tidigare lyfts även av Folkhälsomyndigheten.

””

Utesluter inte krav

Annika Strandhäll (S) håller med. Hon lyfter fram det stödmaterial som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen gjort för att öka kunskapen. Socialministern vill ännu inte ställa några krav, men utesluter det inte om resultat uteblir.

””

Hon tycker att självmordsfrågan behöver tas på större allvar.

””

Öppnar för kampanj

Strandhäll lyfter fram att självmord och psykisk ohälsa i dag är stigmatiserande, och att vi behöver prata mer om det och våga fråga varandra hur vi mår.

Just den typen av frågor skulle kunna bli aktuella för en nationell kampanj på området.

””

Strandhäll lovar inte några nya pengar, men nämner de satsningar som indirekt kan motverka självmord, exempelvis på skolhälsovården och till ungdomsmottagningar.

Annons

Folkhälsomyndigheten ska också årligen sammanställa vad som görs på området och rapportera till socialdepartementet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons