Annons
Nyheter

Polisen gör hälften så många alkoholprov

Antalet prov som polisen gör för att kontrollera rattfylleri har nästan halverats på två år. - Det är inte lika många blås som föregående år för vi hinner inte med helt enkelt, säger Göran Bolinder, chef för sjö- och trafikpolisen i Stockholms län.(TT)
Publicerad 11 augusti 2017

Hittills i år har bara två personer tagits för rattfylleri i sjötrafik i Sverige. Det visar nya siffror som TT tagit del av från polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Samtidigt har antalet alkoholutandningsprov som görs ute på vägarna i Sverige nästan halverats, jämfört med två år tillbaka.

Annons

Mellan januari och juli i år genomfördes 499 610 prov. Under samma period 2015 genomfördes 892 053 prov. Antalet "träffar", som polisen kallar det, har därmed minskat från 8 330 under 2015 till 4 295 i år. Men andelen träffar ligger kvar på ungefär samma nivå, runt 1 procent.

"Hinner inte med"

””

Han påpekar att rattfylleriet i sig inte har ökat. Att antalet "blås" nästan har halverats har också sin förklaring i att lokala poliser, för att resurserna ska räcka, genomför småkontroller i stället för stora kontroller som genererar många prov.

””

"Kunde ta ett par snaps"

Mellan januari och juli 2015 genomfördes 586 alkoholutandningsprov på sjön. Under samma period i år har man genomfört 62 prov, varav två gav träff, enligt Noa. Procentuellt har andelen träffar minskat från 4,6 procent till 3,2 procent.

Det beror enligt Bolinder på en förändrad attityd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons