Annons
Nyheter

Regeringsförslag om politikerkarantän i höst

Regeringen siktar på att lägga fram ett förslag i höst om nya karensregler för statsråd och statssekreterare som byter jobb, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.(TT)
Publicerad 8 augusti 2017
””

Det största oppositionspartiet Moderaterna är "i princip positiva till en reglering", men vill att regeringen återkommer med detaljer på hur en reglering skulle kunna utformas, enligt Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Även Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby, ledamot i konstitutionsutskottet, är positiv.

Annons

Fredrik Eriksson, KU-ledamot för Sverigedemokraterna, säger att det kan finnas behov av en nämnd som prövar politikers avgångar, och vill även ha sanktionsmöjligheter mot dem som bryter mot reglerna.

I början av året lade regeringens utredare Sten Heckscher fram ett förslag om att införa karrensregler för att hindra intressekonflikter när en minister eller statssekreterare får ett nytt uppdrag. Statsråden och statssekreterarna måste, enligt förslaget, i förväg anmäla alla uppdrag och anställningar i annan än statlig verksamhet som de planerar att börja inom tolv månader efter det att de har slutat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons