Annons
Nyheter

Rekordår för hjortronen

Myrarna har i år varit så täckta med hjortronblommor att de sett vita ut. Och det ser ut att bli ett rekordår för bäret. - Det har varit ett av de absolut bästa åren, konstaterar bärföretagare.(TT)
Publicerad 5 augusti 2017

Bärföretagaren Svante Renberg från Harads i Norrbotten har aldrig sett så mycket hjortron och då har han hållit på sedan 1985.

””

Myrar täckta i vitt

Annons

Myrarna var så täckta i vitt att Svante Renberg gick ner till myren för att se efter att det verkligen var hjortronblommor man såg.

””

Hjortron är ett svårt bär, konstaterar Svante Renberg. Det drabbas ofta av stormar och hagelbyar och de klarar inte av kraftiga regnfall eller våldsamma vindar. Men så har det inte varit i år. Nästan konstant blåst kan i stället ha varit en fördel och hjälpt till med pollineringen, vilket kan vara en förklaring till det goda bäråret.

Förlorar inte pengar

Samtidigt spår Svante Renberg att säsongen är på väg att ta slut. Även om det finns gott om bär kvar att plocka har den tidiga säsongen lett till att grossisterna runt om i landet redan har lagren fulla. För konsumenterna lär den ökade tillgången göra bäret billigare och för grossisterna gäller det att frysa in så mycket av bären som får plats.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons