Annons
Nyheter

Skolor slarvar med nationella prov

Trots upprepade fall av konstaterat fusk slarvar fortfarande många skolor med hanteringen av de nationella proven. - Det här visar att det finns ett antal rektorer som inte tagit sin uppgift på allvar, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).(TT)
Publicerad 13 juni 2017

I början av maj, två dagar före niondeklassarnas nationella prov i matematik, gjorde Skolinspektionen ett oanmält besök på 60 skolor. Det visade sig att nio av de 60 skolorna, 15 procent, slarvade med proven. Det handlade om prov som förvarades på ett tveksamt sätt, eller där provens eller facits försegling var bruten. Med andra ord fanns en risk för att uppgifter skulle kunna spridas till och bland elever i förväg.

””

Första gången

Annons

Det är första gången Skolinspektionen gjort nedslag för att kontrollera provhanteringen. Bakgrunden är upprepade fall av konstaterat fusk, där provuppgifter och facit spridits via sociala medier. De skolor som nu visat sig ha svagheter kommer att bli uppmanade att skärpa rutinerna och följa reglerna. Helén Ängmo utesluter inte fler kontroller framöver.

””

Förväg

Gymnasieminister Anna Ekström är både förvånad och upprörd.

””

Regeringen förbereder för en digitalisering av de nationella proven, vilket bör minska risken för fusk enligt gymnasieministern.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons