Annons
Nyheter

Självständiga drönare snart hemma hos dig

Om bara några år kan drönare ta över uppgifter som är både farliga och tidskrävande för människor. Och utföra dem bättre. Förra veckan lyckades forskare vid Luleå tekniska universitet med att få autonoma drönare att inspektera ett vindkraftverk i Bureå, något som är anmärkningsvärt på flera sätt.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Förra veckan lyckades forskare vid Luleå tekniska universitet med att få autonoma drönare att inspektera ett vindkraftverk i Bureå, något som är anmärkningsvärt på flera sätt.

Att en drönare är autonom innebär att den klarar sig helt på egen hand, ingen människa behövs för att styra den. Det pågår många försök med autonoma drönare, men de görs inomhus, skyddade från vind och andra störande element. Att man lyckats genomföra flygningar utomhus är en enorm framgång.

””
Annons

Anpassar sig

Det svåraste är att få drönaren att förstå var den befinner sig utomhus, men de här drönarna läser av omgivningen och anpassar sig till den. Uppe i luften inspekterar de vindkraftverken och rekonstruerar en 3D-modell så att man kan upptäcka fel och sprickor i konstruktionen.

””

Säkrare alternativ

Han ser stora fördelar med att låta drönare utföra jobbet.

””

Drönaren kan också, till skillnad från en människa, flyga exakt samma tur om och om igen och dokumentera förändringar.

George Nikolakopoulos tror att autonoma drönare för underhåll och inspektion kommer att vara allmänt tillgängliga om bara några år.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons