Annons
Nyheter

Stor blodbrist i landet

På flera håll i landet beskrivs bristen på blod som akut. I bland annat Skåne, Göteborg och Uppsala vädjar man till blodgivarna att komma in. - Fortsätter det gå ner kan vi bli tvungna att ställa in planerade operationer, säger Maggie Östlund vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.(TT)
Publicerad 1 augusti 2017

Alla landsting och regioner utom Gotland, Jämtland och Västernorrland har antingen låga eller akut låga nivåer på en eller flera blodgrupper. Det visar information från sajten geblod.nu och en rundringning till landets regioner och landsting som TT gjort.

””
””

Värst i Uppsala

Annons

Värst är det i Uppsala, där bristen bedöms som akut för alla blodgrupper utom AB+. Maggie Östlund, biomedicinsk analytiker, säger att hon har strax under hälften av de 1 000 påsar med blod hon skulle vilja ha. Även i inledningen av sommaren var blodbristen i akut, men det kunde åtgärdas genom att kalla in blodgivarna.

””

En anledning är att fler omfattas av karens, exempelvis om de varit utomlands eller tatuerat sig. Uppsala har också skickat blod till andra landsting.

Blodet används exempelvis vid cancer, brännskador, olycksfall, förlossningar och blodbyten till spädbarn.

””

Sjukhusen hjälper också varandra via den så kallade blodbörsen, där blod handlas mellan landstingen. Östlund berättar att det förekommer att blod får skickas med ambulanser med blåljus exempelvis till Stockholm om det är bråttom.

Givarna ställer upp

Även om bristen är stor på många håll så finns hopp. När Skåne på måndagen gick ut med att man behövde hjälp strömmade blodgivarna till. Tillsammans med inköpt blod från andra håll är situationen på tisdagen inte längre akut.

””

Även Maggie Östlund är hoppfull:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons