Annons
Nyheter

Svårt att upptäcka radikalisering

En 40-årig man som beskrivs som tystlåten och vänlig svor trohet till IS och attackerade en polis med hammare utanför Notre Dame i Paris. Men hur kunde det bli så? - Det finns inget färdigt facit. Det är individer vi pratar om och alla människor radikaliseras på olika sätt.(TT)
Publicerad 7 juni 2017
””

Processen att radikaliseras är i många fall densamma för politisk och religiös extremism, enligt forskningen. Oavsett vilken ideologi man tillhör eftersträvas ett svartvitt-tänkande, en tydlig motståndare och ett tydligt mål.

””

I många fall är det små förändringar som är svåra för omgivningen att upptäcka och tolka. Många extrema miljöer uppmuntrar också till isolering, eftersom det finns en rädsla att personer i omgivningen skulle kunna avbryta radikaliseringen.

””
Annons

Frustrationen växer

Hos många tar sig radikaliseringen uttryck i en kraftig personlighetsförändring. En tidigare tystlåten person blir mer utåtagerande, en person som är utåtriktad och social blir introvert. Personer kan också börja ta avstånd från sin familj och tidigare vänner. Personer som radikaliseras lämnar också allt mer den konkreta sakfrågan för att mer och mer leta efter fiender.

””

Krävs balans

Därför krävs det också en balans mellan hårda och mjuka åtgärder, anser Andreas Ring.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons