Annons
Nyheter

Inget terrorbrott bakom Göteborgsbomber

Bombdåden riktades mot bland annat flyktingboenden. Ändå kan de inte klassas som terroristbrott, enligt åklagaren, som nu åtalat tre män för attentaten. - Jag tycker det är olyckligt, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp till TT.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

I november i fjol detonerade en bombladdning utanför Syndikalisternas lokaler i Göteborg. I början av januari sprängdes ytterligare en bomb vid ett tillfälligt flyktingboende, där en anställd skadades allvarligt i benen.

Senare samma månad upptäcktes dessutom en tredje bomb på ett flyktingboende på en camping i Lilleby, på Hisingen i Göteborg. Bomben kunde dock desarmeras och ingen skadades.

Annons

Nu åtalas tre män som misstänks ligga bakom dåden.

Åklagaren bedömer dock att dåden inte kan betraktas som terroristbrott.

För det krävs exempelvis att syftet är att "injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp". Det kriteriet är inte uppfyllt nu, enligt åklagaren.

””

Ranstorp kritisk

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp tycker dock att åklagaren borde ha gjort ett försök inför rätten.

””
””

Två av de tre åtalade, en man i 50-årsåldern och en man i 20-årsåldern, åtalas, förutom för allmänfarlig ödeläggelse, också för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Den tredje mannen, som också är i 20-årsåldern, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse.

Tränade i Ryssland

De två yngre männen har i slutet av augusti 2016 varit i St Petersburg för para-militär träning.

””

Enligt honom har Nordiska Motståndsrörelsen kontakter i Ryssland. Bara några månader efter hemkomsten börjar sprängdåden.

Mannen som är i 50-årsåldern misstänks för delaktighet i alla tre dåden. Hemma hos 50-åringen har polisen hittat både ett sprängmedelsförråd och instruktioner för hur man bygger bomber likt dem som använts vid dåden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons