TT-Inrikes

Valförrättare: "Jädra olustigt"

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Röstmissen i Västra Götaland, som ledde till att Sverigedemokraterna först fick ett mandat för lite i riksdagen, berodde på att en valförrättare blandat samman valkoderna. - Jädra olustigt, säger valförrättaren.(TT)

Missen inträffade när valförrättaren skulle ringa in den preliminära mandatfördelningen i riksdagsvalet. När förrättaren skulle svara på hur mandaten fördelat sig i val "R" - det som är Valmyndighetens gemensamma kod för riksdagsval - gav förrättaren resultatet för landstingsvalet, det som i dagligt tal kallas val till regionen då landstinget bytt namn till Västra Götalandsregionen.

– I Västra Götaland pratar man ju inte om landsting utan region, som i regionfullmäktige. Det var sent på kvällen och jag tog fel, säger valförrättaren till Aftonbladet.

Personen säger till tidningen att hen trodde att hen gjort rätt och gett alla tre rapporter, i själva verket hade förrättaren rapporterat in riksdagsvalet två gånger, men tycker också att det är konstigt att ingen reagerade.

– Jag tycker ju att det är konstigt att det går att rapportera in resultatet flera gånger utan att de som tar emot det på länsstyrelsen frågar om man vill göra en ändring. Man får väl säga att det är ett systemfel på det hela, jag tycker det är för enkelt att göra ett sånt misstag, säger röstförrättaren.

Eftersom partierna hade fått olika andel röster i landstings- och riksdagsval, betydde sammanblandningen att Centern, i det här fallet, fick ett mandat för mycket i riksdagen. Ett mandat Sverigedemokraterna skulle haft.

– Det känns så jädra olustigt att det har blivit så här, säger valförrättaren till Aftonbladet.

Enligt proceduren ringer valförrättaren till Valmyndigheten för att rapportera resultat och mandatfördelning. Därefter kontrollräknas rösterna.

Rättad: I en tidigare version angavs fel namn på Västra Götalandsregionen.