Annons
Nyheter

"Vi har kämpat länge för det här"

Ryggmärgsskadade Andreas Thörn från Västerås dömdes för narkotikabrott, efter att ha odlat cannabis hemma för att lindra sina kroniska smärtor efter en mc-olycka. Nu har Läkemedelsverket gett honom - som en av de två första patienterna i Sverige - rätt att hämta ut cannabis på recept.(TT)
Publicerad 12 februari 2017
””

Vid 15 års ålder bröt han nacken i en mc-olycka och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För drygt tio år sedan fick han allt värre smärtor, som inte några läkemedel han tog hjälpte mot.

””

Kokade med kokosolja

Annons

För att lindra smärtorna började han odla cannabis i tvättstugan, som han sedan torkade och kokade tillsammans med vatten och kokosolja. Oljan drack han till kaffet morgon och kväll.

””

För två år sedan kom dock polisen hem till honom och han åtalades för narkotikabrott. I en uppmärksammad dom friades han i tingsrätten, men dömdes förra våren i hovrätten.

"Väldig skillnad i livskvalitet"

””

Läkemedelsverket betonar att beslutet inte innebär att någon principiell skillnad i hur man ser på medicinsk cannabis. Men Andreas Thörn tror och hoppas att det kommer att leda till att fler med ryggmärgsskador ska få lättare att få prova behandlingen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons