Annons
Nyheter

SOK hoppas men Stockholmspolitiker inte eniga

Sveriges olympiska kommitté vägrar att ge upp hoppet om ett OS i Stockholm. SOK hoppas att politikerna ska ändra sig sedan IOK beslutat att skjuta till mer pengar. - Jag är väldigt positiv, men det finns ingen politisk majoritet, tyvärr, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).(TT)
Publicerad 14 juni 2017

Det var den 26 april som rullgardinen drogs ner över planerna på ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm. Socialdemokraterna i Stockholms stadshus förklarade att det inte fanns politisk enighet för att satsa vidare och försöka få spelen 2026 och därmed var OS-drömmen spräckt.

Eller? SOK hoppas nu kunna väcka liv i planerna.

Annons

Sedan beslutet kom i slutet av april har Internationella olympiska kommittén (IOK) preciserat hur mycket stöd arrangörsstäderna kommer att få 2026. Det finansiella stödet ökas från 4,8 miljarder kronor 2022 till 8,9 miljarder kronor 2026.

””

Det innebär att den ekonomiska risken för ett svenskt OS skulle minska, enligt Vestberg.

"Måste våga gå vidare"

Med det argumentet har SOK uppvaktat politikerna i Stockholms stad och regeringen för att få igång den svenska OS-kandidaturen igen.

””

TT: Finns det ingen möjlighet att gå vidare med OS-planerna?

””

Återkommer i september

SOK hoppas kunna återkomma till politikerna med konkret information om de nya OS-förutsättningarna i september.

””

Vestberg framhåller att IOK har förändrat förutsättningarna för att söka vinter-OS. Nu finns ökat fokus på hållbarhet och ekonomiskt ansvar samtidigt som ansökningsprocessen har förkortats och gjorts billigare. Det borde göra det attraktivt för Sverige och Stockholm, menar han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons