Annons
Nyheter

Dubbelt Etiopien i Stockholm Marathon

Etiopien dominerade den 39:e upplagan av Stockholm Marathon. Abraha Milaw Assefa var snabbast på herrsidan och vann på tävlingens näst snabbaste tid, 2. 11. 36, och Konjit Tilahun var snabbaste dam på 2. 35. 45. SM-tävlingen bjöd samtidigt på överraskningar. - Jag är jätteglad.(TT)
Publicerad 3 juni 2017
””

Det var hennes femte maraton på bara nio månader och i mål var hon 15 sekunder före landsmaninnan Balaynesh Shifera. Segertiden 2.35.45 var nära åtta minuter långsammare än Tilahuns personbästa.

””

Flygande start

Annons

Farthållare fanns det däremot på herrsidan och tack vare i princip perfekta väderförhållanden - mulet och runt 15 grader - luktade det banrekord tidigt. Kenyanen Felix Keny drog upp ett virvlande tempo från start och fick med sig ytterligare 14 löpare som sprang sig till en stor lucka direkt.

Rekordet på 2.10.58 från i fjol stod sig till slut, men det var på håret.

””

Han gjorde det avgörande rycket i kamp med landsmannen Samuel Getachew och kenyanen Samuel Kalalei med fyra kilometer kvar.

””

"Musse" missade guldet

En av förhandsfavoriterna, japanen Yuki Kawauchi, var länge med i tätgruppen, men kunde till slut inte utmana om segern. Han slutade sexa, knappt 2.30 efter segraren.

Kampen om SM-titeln bjöd på två något överraskande vinnare.

Mustafa Mohamed, Hälle, jagade ett historiskt 25:e SM-guld och ledde länge, men passerades i slutet av Martin Öhman, Hässelby, som skrällvann på 2.24.11. Totalt blev Öhman elva. Mustafa Mohamed var totaltolva, 24 sekunder bakom.

””

Två års elitsatsning

Senast en svensk vann Stockholm Marathon på herrsidan var 2001 med Anders Szalkai medan Isabellah Andersson har vunnit hela sju gånger sedan 2008. I april födde hon sitt andra barn och var inte med i årets mara.

Mikaela Larsson, Spårvägen, som bara har elitsatsat i två år, tog SM-guldet och blev totalsexa på 2.42.21. VM-klara Lisa Ring, Nocout, var 53 sekunder bakom.

””
Annons

Årets Stockholm Marathon var det sista med nuvarande bansträckning. Till nästa år, 40-årsjubileet, görs den om. Men exakt hur har arrangörerna valt att inte avslöja ännu.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons