Nyheter

Frölunda finalklart efter kross

Frölunda bröt bortaförbannelsen i semifinalserien i SM-slutspelet. Det gav Göteborgslaget första finalbiljetten på tio år. Nicklas Lasu gjorde två mål på drygt två minuter i det avgörande rycket när Luleå krossades med 8-2.(TT)
Publicerad 12 april 2016

I match efter match under semifinalserierna har hemmalaget och dess supportrar fått jubla.

Fem gånger mellan Luleå och Frölunda.

Sex gånger mellan Skellefteå och Växjö som möts i en sjunde och avgörande match på onsdagskvällen.

Frölunda blev först med att bryta trenden.

Rejält dessutom.

Guld för elva år sedan

Luleås guldsatsning tog slut med ett ordentligt magplask, medan Frölunda får spela sin första SM-final sedan 2006. Den gången blev det förlust mot Färjestad, 2-4 i matcher.

Året innan tog Frölunda sitt senaste SM-guld, även då med Färjestad som finalmotståndare.

Luleå skulle "vara så tokaggressiva som vi bara kan", sade tränaren Joakim Fagervall inför måstematchen.

I stället var det Frölunda som tog tag i spelet.

Luleå skapade ändå de hetaste chanserna i början, Toni Rajala och Karl Fabricius hade frilägen, men Johan Gustafsson räddade båda.

Johan Harju sköt i stolpen.

Snabba mål

Men sedan Mats Rosseli Olsen på egen hand gjort 1-0 för gästerna efter 18.39 av första perioden kom i princip allt att handla om Frölunda.

Joey Crabb sköt 2-0 efter 31 sekunder av andra perioden efter en snabb spelvändning.

Sedan klev Nicklas Lasu in i handlingen. Centern i fjärdekedjan, som hade gjort ett mål tidigare i slutspelet, slog till två gånger inom loppet av 2.19 i slutet av andra perioden.

3-0 pucken fick han avlossad i bröstet från backen Henrik Tömmernes innan den studsade in bakom Joel Lassinantti i hemmamålet.

4-0 var ett "riktigt" mål där han avslutade med ett handledsskott förbi Luleåmålvakten.

Luleå fick ett visst hopp efter Jonathan Granströms reducering i numerärt överläge med 1.24 kvar av andra perioden.

Men när hemmalaget skulle satsa allt i sista perioden öppnade det sig bakåt.

Ryan Lasch gjorde två mål på 1.48 och stora delar av sittplatspubliken fick nog och vandrade hemåt.

För Frölunda fortsätter jakten på SM-guld.