Annons
Nyheter

Inga svar om Qatars VM 2022

Kan den diplomatiska krisen leda till att Qatar mister värdskapet för fotbolls-VM 2022? Internationella fotbollsförbundet Fifa tiger still. Men klart är att värdlandet skadas om dödläget drar ut på tiden.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Nio länder har brutit sina diplomatiska relationer med Qatar efter anklagelser om stödja terrorism via finansiering. Däribland Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Jemen.

Krisen har potential att allvarligt sinka utbyggnaden av arenor och infrastruktur inför mästerskapet, enligt Kristian Ulrichsen, professor i internationella studier vid Baker-institutet och expert på regionen.

Annons

Han pekar på begränsningar i luftrummet och stopp för varuinförsel via Qatars smala landgräns till Saudiarabien vid en utdragen ekonomisk blockad.

””

Tusentals döda

Fifa utsåg 2010 Qatar till VM-arrangör. Beslutet har kritiserats ur flera aspekter. En sommarhetta på 40-50 grader tvingade fram en flytt till november, vilket ställer till för seriespelet inte minst i Europa.

Än värre är naturligtvis villkoren för de gästarbetare som det lilla landet vid Persiska viken städslar för alla nya byggen. Den internationella fackliga samarbetsorganisationen ITUC bedömde i fjol att minst 4 000 människor kommer att ha fått sätta livet till inför VM-premiären 2022.

Hittills har olje- och gaslandet Qatar avvisat allt tal om att vara en olämplig värd.

Men efter kopplingen till terrorfinansiering har risken ökat att det eftertraktade värdskapet ska glida Qatar ur händerna.

””

Putsar bilden

Qatar har under den senaste tioårsperioden använt sport som ett sätt att lyfta sitt anseende globalt, till exempel som ägare till Paris Saint-Germain och som profilerad sponsor av FC Barcelona.

Fotbolls-VM, ett av världens största idrottsevenemang, är kronan i verket - och nu vill alla intresserade veta om Qatar kan ro båten i land.

Qatar kallar anklagelserna om att destabilisera regionen för "orättfärdiga och grundlösa". Landets lokala organisationskommitté för VM svarar inte på frågor om krisen.

Annons

Fifa säger bara det finns "regelbunden kontakt" med arrangören. Det diplomatiska spelet vill Fifa inte alls kommentera.

Flyttats förr

Om det osannolika sker - att Qatar fråntas värdskapet - vore det ett omätbart hårt slag mot landet. Inte bara med tanke på hur extremt mycket pengar som pumpats in i projektet, utan även prestigemässigt.

””

Skulle Fifa verkligen kunna landa i beslutet att VM måste flyttas?

Sådant har hänt förr. Mexiko fick turneringen 1986 sedan Colombia dragit sig ur av ekonomiska skäl.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons