Annons
Nyheter

Makwalas revansch - klar för final

Friidrotts-VM:s kanske mest omtalade story har tagit en ny vändning. Isaac Makwala tilläts till slut kvala på 200 meter och är klar för final. - Jag förlåter de som tog beslutet. Sånt är livet. Jag är i final nu, säger han.(TT)
Publicerad 9 augusti 2017

Isaac Makwala stoppades från att löpa försöken på 200 meter och finalen på 400 meter på grund av att han kräktes på Olympiastadion inför försöken på 200 meter.

Makwala ville själv medverka i båda loppen och i dag ändrade sig internationella friidrottsförbundet, IAAF, plötsligt.

Annons

Botswaniern tilläts springa ett eget försökslopp på 200 meter - och som han gjorde det. Det krävdes 20,53 för att ta sig till semifinal och Makwala sprang på 20,20 i ösregnet, bara för att direkt efter målgång gå ner och göra några snabba armhävningar till publikens stora jubel. En tydlig passning till IAAF.

Två timmar senare var det dags för semifinal. Olympiastadion i London har nio banor och Makwala fick löpa på annars tomma bana 1. Botswaniern fick överlägset högst jubel inför starten och sprang i mål som tvåa med armen sträckt i skyn.

””

En av Makwalas främsta konkurrenter, sydafrikanen Wayde van Niekerk, tog sig med nöd och näppe vidare till final. Han slutade trea i sitt heat, men tog sig ändå vidare på tid. van Niekerk vann guld på 400 meter och siktar på att upprepa Michael Johnsons bedrift på VM i Göteborg 1995: vinna både 400 och 200 meter på samma mästerskap.

IAAF förklarar beslutet att låta Makwala tävla igen med att han nu anses frisk enligt engelska folkhälsomyndighetens rekommendation om 48 timmars karantän. Tiden för hans karantän gick ut 15.00 i dag svensk tid.

Makwala är snabbast i världen i år på 200 meter på tiden 19,77.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons