GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nylanders ödesdagar - kräver mer pengar

Tiden börjar rinna ut för en av hockeyvärldens mest spännande unga spelare. Ska William Nylander och Toronto komma överens innan deadline på lördag, eller blir det inget NHL-spel för 22-åringen den här säsongen? TT benar ut vad detta handlar om. Vad är Nylanders kontraktsstatus?(TT)
Publicerad 28 november 2018

Vad är Nylanders kontraktsstatus?

Den svenske forwardens rookiekontrakt gick ut i somras och han är "restricted free agent", vilket innebär att Toronto fortfarande har rättigheterna till honom. Rookiekontraktet innehåller ett tak för hur mycket du kan tjäna, nu är Nylander fri att begära hur mycket han vill.

Var står parterna?

Inget är offentligt, men rykten säger att parterna nu har närmat sig varandra. Toronto ska från början ha erbjudit runt 6,5 miljoner dollar per år (cirka 59 miljoner kronor), medan Nylanderlägret - som vill ha ett långt kontrakt - ska ha krävt 8 miljoner dollar (cirka 72 miljoner kronor). I helgen rapporterade kanadensiska Sportsnet att parterna kan vara på väg att mötas runt 7 miljoner dollar.

Hur mycket är Nylander värd?

Det är väl där skon klämmer - det finns inget facit på det. Nylander har gjort två hela NHL-säsonger och öst in 61 poäng i båda dessa. I fjol var han trea i interna poängligan och potentialen på 22-åringen är skyhög. Flera jämställer honom lönemässigt med Bostons tjeckiske stjärnforward David Pastrnak - de är kompisar och spelade tillsammans i Södertälje - som i fjol skrev ett sexårskontrakt värt 6,66 miljoner dollar per år.

Vilket är Torontos dilemma?

Lönetaket och alla talanger. Den här säsongen är det inga problem och klubben har 17 miljoner dollar i löneutrymme, men från och med nästa blir det knixigare. I sommar går rookiekontrakten ut för både Auston Matthews och Mitch Marner, som bägge gjorde fler poäng än svensken i fjol. Toronto vill behålla dessa två lika mycket som de vill behålla Nylander. Plus ett antal ytterligare talanger som exempelvis Kasperi Kapanen och Andreas Johnsson vars kontrakt också går ut. Så Toronto måste hushålla med pengarna.

Vad är alternativen?

Deadline går ut på lördag klockan 23 svensk tid. Är inget kontrakt klart då får Nylander inte spela i NHL denna säsong. Då kan superforwarden, som under hösten har tränat med AIK:s juniorer, resten av säsongen hamna i KHL där Avangard Omsk äger hans rättigheter, schweiziska NLA, SHL eller helt enkelt ta ledigt. Men problemet skjuts bara på framtiden eftersom han fortfarande tillhör Toronto. Den klassiska NHL-klubben kan också byta bort honom, men vill i så fall, spekuleras det, ha en backstjärna i utbyte eftersom man redan har det gott ställt offensivt.

Hur går snacket i Toronto?

Det finns två läger, supportrar som ledsnat och vill att Maple Leafs byter bort Nylander och de som till varje pris vill att klubben ska fixa det här för att öka chansen till den där så hett eftertraktade Stanley Cup-segern. Toronto är ett topplag utan Nylander, men med svensken i laget finns en jättechans att vinna Stanley Cup för första gången sedan 1967.

Vad är tipset?

Tongångarna de senaste dagarna har varit positiva och en hel del tyder på att parterna kommer överens innan lördag.

TT