Annons
Nyheter

Pingisens underbarn framme i VM-kvartsfinal

Tomokazu Harimoto, lägg det namnet på minnet. Den 13-årige japanen är framme i VM-kvartsfinal och ses som bordtennisens stora underbarn. - Senast jag förlorade mot en 13-åring var 23 år sedan och då var jag tio, säger slovaken Lubomir Pistej efter förlusten i åttondelen.(TT)
Publicerad 3 juni 2017
””

Som jämförelse kan nämnas att Jan-Ove Waldner nådde kvartsfinal i SOC (Swedish Open Championships) som 15-åring. På fråga hur bra Jörgen själv var när han var 13 år svarar han:

””

Möter kines i kvarten

Annons

Redan som elvaåring visade Tomokazu Harimoto upp sig i Sverige i turneringen Safirs internationella. Han besegrade bland annat svenske landslagsspelaren Jens Lundquist i semifinalen. Harimoto väckte stor uppmärksamhet redan då, men att redan som 13-åring nå kvartsfinal är en av de största överraskningarna någonsin i ett VM. Och ännu är hans triumftåg inte över.

I söndagens kvartsfinal ställs han mot antingen världstrean Xu Xin eller 40-rankade Lin Gaoyuan. 69-rankade Harimoto har kanske en ny skräll på gång mot någon av kineserna.

När Tomokazu Harimoto i sextondelen besegrade sin landsman Jun Mizutani, rankad sexa i världen, bockade han djupt, tog honom vördnadsfullt i hand, nästan som att han bad om ursäkt.

Det spel han presterar behöver han inte be om ursäkt för. Det är taktiskt och tekniskt fulländat och alla i världseliten är stumma av beundran.

Började som fyråring

””

Tomokazu Harimoto har ett påbrå som förpliktigar. Pappa Yu Harimoto kommer ursprungligen från Kina där han spelade i juniorlandslaget. 1998 flyttade Yu och hans fru Zhang Ling, som spelade i det kinesiska seniorlandslaget vid VM 1995, till Japan, och bara för knappt fyra år sedan blev de japanska medborgare. 27 juni 2003 föddes Tomokazu och till sommaren fyller han 14 år.

””

"Ingen åldersfråga"

I lördagens åttondel slog Tomokazu Harimoto ut 33-årige Lubomir Pistej, Slovakien, med 4-1 i set. Och denne fick förstås frågan när han förlorade mot en 13-åring senast.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons