Annons
Nyheter

Regeringen: Matchfixning måste rökas ut

Matchfixning har blivit en prioritetsfråga i regeringens spelutredning i spåren av spelfuskskandalen i maj, meddelar civilminister Ardalan Shekarabi (S). - Vi måste höja straffet och återta kontrollen på spelmarknaden, säger han. "Matchfixning måste rökas ut".(TT)
Publicerad 7 juni 2017

"Matchfixning måste rökas ut". "Kriminella individer måste stoppas".

Civilminister Ardalan Shekarabi och Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand skräder inte orden när de introducerar krafttag mot spelfusk på en pressträff på Friends Arena.

Annons

Efter att uppgifter om ett matchfixningsförsök mellan IFK Göteborg och AIK slog ned som en bomb i maj, har civilministern varit extra mån om att täppa till problemet i lagstiftningen.

Måste höja straff

””

För grova spelfuskbrott föreslås fängelsestraff i högst sex år. Därtill ska Lotteriinspektionens tilltänkta ersättare, Spelmyndigheten, ges nödvändiga befogenheter för att förhindra brott i förtid.

Åtgärderna formulerades redan i mars, då regeringen lämnade ett betänkande om den uppmärksammade spelutredningen. Då handlade det främst om att införa ett licenssystem för spelbolagen och återta kontroll på spelmarknaden. Men nu vill ministern också tydliggöra att matchfixning har blivit en prioritetsfråga inom utredningen.

För dialog

””

Håkan Sjöstrand håller med civilministern om att det finns en stark koppling mellan spelbolagen och spelfusk som behöver åtgärdas.

””

Som tidigare har meddelats föreslås spelutredningens förslag att börja gälla från januari 2019.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons