Annons
Nyheter

Steg i rätt riktning för Lagerbäcks Norge

Lars Lagerbäck, 68, kunde ha varit i Janne Anderssons sällskap och njutit av segern mot Frankrike. I stället lockade ett nytt utlandsäventyr. Uppdraget: Få fart på norsk landslagsfotboll. Det går långsamt framåt.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Ett dygn efter den närmast osannolika upplösningen på Friends klev Lagerbäck in till en landskamp på Ullevål för första gången som norsk förbundskapten. Stora läktarsektioner gapade tomma, bara 12 179 kom. Intresset för landslaget är svagt efter den tama starten i VM-kvalet.

Men 1-1 mot Tjeckien var ett steg i rätt riktning även om Norge hade behövt vinna för att ha en möjlighet att utmana om andraplatsen i gruppen.

Annons

Och Norge borde ha vunnit.

””

Alexander Söderlund kvitterade på straff i andra halvlek och bara minuter senare hade han öppet mål men Tarik Elyounoussi valde obegripligt nog att avsluta själv.

Inställningen var det inget fel på. Bitvis i andra halvlek var spelövertaget kompakt, men på det taktiska och organisatoriska planet finns ett och annat att jobba på.

””

Theodor Gebre Selassies ledningsmål för Tjeckien var ett sånt som ingen tränare accepterar, allra minst Lagerbäck. Högerbacken Jonas Svensson tappade markeringen vid bortre stolpen och tjecken stötte enkelt in bollen.

Inte ett slutspel på evigheter

Inte sedan EM 2000 har norsk landslagsfotboll varit med på någon av de stora internationella scenerna. Det kommer att dröja ett par år till.

Samtidigt är Sverige med i fajten om segern i sin kvalgrupp och en direktplats till VM i Ryssland nästa sommar

Lagerbäck var med och bidrog till den grund Janne Andersson lade i höstas, i rollen som rådgivare åt den färske förbundskapten. Men i stället för att haka på landslagets framgångsvåg valde Lagerbäck i vintras att nappa på budet från Oslo, sedan Per-Mathias Högmo sparkats.

Andersson är tacksam för tiden med Lagerbäck.

””

Ringde och gratulerade

””
Annons

Med fyra matcher kvar är Norge nio poäng efter grupptvåan Nordirland, fem efter Tjeckien och har dessutom tre poäng upp till Azerbajdzjan. Tyskland leder gruppen med full pott efter sex matcher.

Lagerbäck får sikta in sig på att använda återstoden av kvalet att bygga för framtiden, mot EM-slutspelet om tre år. På tisdag väntar Sverige på Ullevål.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons