Annons
Nyheter

22 döms till döden i Sudan

En domstol i Sudans huvudstad Khartum har dömt 22 sydsudaneser till döden och tre andra till livstids fängelse för att ha tillhört den militanta väpnade rebellgruppen JEM i regionen Darfur.(TT)
Publicerad 7 april 2016

En domstol i Sudans huvudstad Khartum har dömt 22 sydsudaneser till döden och tre andra till livstids fängelse för att ha tillhört den militanta väpnade rebellgruppen JEM i regionen Darfur.

När JEM undertecknade ett fredsavtal med regeringen 2013 utfärdade Sudans president Omar al-Bashir en amnesti för gruppens medlemmar, men inte för de 25 som nu dömts. Dödsdomarna utfärdas sedan de misstänkta befunnits skyldiga till terrorism, väpnad kamp mot staten samt att underminera "den konstitutionella ordningen".

Annons

Den 73-årige Omar al-Bashir, som är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för olika krigsbrott i Darfur, förnekar övergrepp i regionen i en intervju med brittiska BBC.

Han säger också att han inte ska ställa upp i presidentvalet 2020 eftersom arbetet är "utmattande". Han lovade dock samma sak inför valet i fjol, ett val vars legitimitet fick stark internationell kritik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons