Annons
Nyheter

Gripanden och beslag efter gängräder i Rio

En massiv insats mot kriminella gäng i Brasilien har lett till att ett tjugotal misstänkta gripits. Tre människor har dödats i samband med räderna, som gjorts i syfte att få stopp på den senaste tidens lastbilsrån. Åsikterna om insatsen går isär.(TT)
Publicerad 6 augusti 2017

I varenda gatukorsning och vid näst intill samtliga gränder i kåkstaden Lins stod soldater vakt. Gatorna trafikerades av militärjeepar där medlemmar av insatsstyrkorna satt redo, med fingrarna på avtryckarna på sina vapen. Alla som lämnade eller ville komma in i favelan måste först gå igenom en identitetskontroll, och alla män tvingades lyfta på tröjan.

Lins är en av fem favelor i Rio de Janeiro som insatsen riktats emot. Med start i gryningen på lördagen gick omkring 1 300 poliser och 3 600 soldater in i områdena. Huvudsyftet var att få fatt i gängmedlemmar som ligger bakom rån mot lastbilstransporter. I fjol skedde omkring 10 000 lastbilsrån.

Annons

Tappad kontroll?

Arresteringsorder har utfärdats mot 40 människor. Under sen lördagseftermiddag, lokal tid, rapporterades att 24 vuxna och två tonåringar gripits.

Fordon, vapen och narkotika har tagits i beslag. Två människor har dödats i samband med "konfrontationer", enligt Rios säkerhetschef Robert Sa. En polis omkom när han krockade med en buss.

Insatsen kom på dagen ett år efter invigningen av OS - ett arrangemang som lämnat Rio i det närmaste bankrutt. Räderna kan ses i ljuset av den rädsla som funnits för att kontrollen över Rio är på väg att tappas. Första halvan av 2017 har över 3 400 människor dödats i staden - den högsta siffran sedan 2009.

"Som skräp"

Många befarar att den här räden bara är början på en rad insatser mot de fattiga områdena. En man som kallar sig Roberto är kritisk mot den militära närvaron.

””

Luiza, en Linsbo som inte vill uppge sitt efternamn av rädsla för repressalier, är av annan åsikt:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons