Annons
Nyheter

91 vulkaner hittade under Antarktis

Forskare har upptäckt vad som ser ut att vara det största vulkaniska området på jorden - tusentals meter under isen på Antarktis. 91 nya vulkaner har identifierats som är allt mellan 100 och 3 850 meter höga, gömda i isen. Det visar en ny studie från universitetet i Edinburgh.(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Forskare har upptäckt vad som ser ut att vara det största vulkaniska området på jorden - tusentals meter under isen på Antarktis.

91 nya vulkaner har identifierats som är allt mellan 100 och 3 850 meter höga, gömda i isen. Det visar en ny studie från universitetet i Edinburgh. Sedan tidigare känner forskare till 47 vulkaner på kontinenten vars toppar sticker upp ovanför istäcket.

Annons

Om vulkanerna är aktiva är oklart, men enligt tidigare studier förekommer vulkanisk aktivitet i regionen under varmare perioder, skriver Sky News.

Forskarna upptäckte vulkanerna genom att undersöka istäcket med en radar och jämförde bilderna med satellitdata och historiska uppgifter. Idén kom från en tredjeårsstudent vid universitetet, Max van Wyk de Vries.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons