Annons
Nyheter

Äggskandalen sprider sig till fler länder

Ägg med giftigt bekämpningsmedel har hittats även i Frankrike och Storbritannien. Sedan tidigare är det känt att de miljontals ägg som kontaminerats med bekämpningsmedlet fipronil har upptäckts och dragits tillbaka från marknaden i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och även Sverige.(TT)
Publicerad 7 augusti 2017

Sedan tidigare är det känt att de miljontals ägg som kontaminerats med bekämpningsmedlet fipronil har upptäckts och dragits tillbaka från marknaden i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och även Sverige.

Brittiska livsmedelsverket meddelar att en brådskande utredning av hur äggen distribuerats i landet pågår. Men det rör sig om en mycket liten mängd, runt 0,0001 procent, av det totala antalet ägg som importeras årligen.

Annons

Franska regeringen meddelar att 13 partier kontaminerade ägg har upptäckts i två matfabriker.

Enligt den holländska lantbruksorganisationen LTO har 300 000 hönor avlivats men det räcker inte, totalt kan flera miljoner hönor behöva avlivas.

Livsmedelsverket har avfärdat att äggen medför några hälsorisker i Sverige. Men Göteborgs kommun, där grossisten finns, håller på att spåra vart ett parti på 5 500 ägg tagit vägen. Enligt kommunen har de allra flesta av äggen i partiet redan ätits upp på restauranger, men det är ännu oklart hur många giftiga ägg som totalt sett tagits in i Sverige.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons