Annons
Nyheter

Barnen förlorare i Kinas dåliga luft

Myndigheterna lovar bättre luft och livskvalitet åt Kinas befolkning. Facit hittills i år - en motsatt utveckling. David Dong i Peking hör till de mest utsatta. Han är barn och dessutom drabbad av astma. Inom- eller utomhus?(TT)
Publicerad 10 augusti 2017

Inom- eller utomhus? Den här dagen är valet enkelt för Hannah Dong när hon väljer plats på ett kafé. Himlen är klarblå över Peking, det är sommar och då behöver inte kolverken drivas i samma höga takt som under den kalla vintern. Därför kan Hannah sitta utomhus när hon berättar familjens historia.

Precis som många andra kinesiska föräldrar har hon gett sin son både ett kinesiskt och ett västerländskt namn. När David var tre år upptäckte familjen att han hade andningssvårigheter.

Annons

Ett läkarbesök bekräftade vad föräldrarna misstänkte, deras son hade astma.

””

Forskning har visat att luftföroreningar kan förvärra astmasymptom och bland de värst utsatta grupperna är just barn. Liu Chuanke, läkare vid ett av Pekings barnsjukhus, ser en tydlig trend:

””

Älskade smogen

För en svensk är det svårt att förstå hur situationen kan vara i Peking eller andra stora kinesiska städer när smogen är som värst, och hur pass långa perioder det kan fortgå. Hannah Dong väljer att beskriva hur det var när numera femårige David var ännu yngre.

””

Numera tar David Dong astmamedicin i tablettform varje dag. Vid extra höga halter av föroreningar stänger hans dagis, vilket sker någon eller några dagar varje månad. När smogen är som svårast, framförallt under vintern, försöker hans mamma få på honom en ansiktsmask.

””

Tuffa månader

För familjen har de senaste månaderna varit tuffa, trots myndigheternas löften om att ta itu med luftföroreningarna. Ny officiell myndighetsstatistik visar att städer i Kina hade färre dagar med bra luft under årets första halvår jämfört med samma period 2016. I Peking med omnejd låg mängden "bra" luftdagar på 50,7 procent, en nedgång med 7,1 procentenheter.

””

2010 grundade hon ihop med sin far organisationen Berkeley Earth i Kalifornien som analyserar luftkvaliteten i Kina. Bland annat vill man visa påverkan på människor genom en jämförelse med rökning. Elisabeth Muller förklarar:

””

Skyller på bilarna

Hannah Dong berättar att på sonens dagis väljer pedagogerna att skylla på biltrafiken när de ska förklara för barnen vad smog är.

””
Annons

Den stora frågan är hur framtiden ser ut. När USA:s president Donald Trump avfärdar Parisavtalet är det Kina som tagit över den globala stafettpinnen i miljöarbetet. Landet planerar miljardsatsningar.

I maj utsågs en ny miljöminister och kraftiga böter väntar de företag och fabriker som bryter mot miljöbrott. Många av Hannah Dongs bekanta har dock gett upp och lämnat Peking.

””

I stället hoppas de att myndigheternas löften en dag ska bli verklighet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons