Annons
Nyheter

Ministerduo lutar åt hård brexit

Efter interna strider i det brittiska torypartiet har två nyckelfigurer enats om att perioden efter brexit inte får bli en "bakdörr" för att stanna kvar i unionen.(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Finansminister Philip Hammond och handelsminister Liam Fox skriver i söndagens upplaga av The Telegraph att Storbritannien kommer att lämna EU:s inre marknad och tullunion när landet lämnar EU i mars 2019.

Efter att Storbritannien lämnat EU och innan ett nytt handelsavtal mellan de båda parterna finns på plats måste det bli en övergångsperiod, men den ska inte förlängas som ett sätt att hålla kvar en fot i dörren till EU, skriver ministrarna.

Annons

"Vi tror att en tidsbestämd övergångsperiod kommer att vara viktig för att främja vårt nationella intresse och ge företag mer säkerhet - men den kan inte vara obestämd; den kan inte vara en bakdörr för att stanna kvar i EU."

Hammond är en uttalad Europavän och har tidigare förespråkat en företagarvänlig "mjuk brexit", medan Fox driver på för att kapa fler av banden till Bryssel. Deras gemensamma debattartikel ses som att det konservativa partiets falanger nått samsyn om en "hård brexit".

I veckan väntas den brittiska regeringen publicera detaljerade policydokument inför den tredje förhandlingsrundan med sin EU-motpart i slutet av augusti. Bland annat ska London föreslå hur man ska hantera en framtida gräns mellan Nordirland som är en del av Storbritannien och EU-landet Irland.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons