Annons
Nyheter

Brittiska valet: Stukat Tories vinner

Konservativa partiet Tories vinner det brittiska parlamentsvalet men mister sin egen majoritet, enligt en stor vallokalsundersökning. Segern blev inte alls vad partiledaren och premiärministern Theresa May hoppades på när hon utlyste nyvalet. Vallokalerna stängde klockan 22 (klockan 23 svensk tid).(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Vallokalerna stängde klockan 22 (klockan 23 svensk tid). Kort därpå kom en vallokalsundersökning gjord av tre institut för etermediebolagen BBC, ITV och Sky.

Den visar att Theresa Mays Tories tappar sin majoritet i parlamentet genom att få 314 mandat (-16). Huvudmotståndaren Labour lett av Jeremy Corbyn når 266 mandat (+34).

Annons

Skotska nationalistpartiet SNP rasar till 34 mandat (-22) och Liberaldemokraterna ökar till 14 (+6). Det gröna partiet får 1 mandat och Ukip blir utan.

Om siffrorna står sig får britterna ett så kallat "hung parliament", ett så jämnt läge att regeringsbildning försvåras.

Lång natt väntar

Undersökningen har i tidigare val kommit närmare det verkliga valresultatet än vad brittiska opinionsmätningar gjort, enligt tidningen The Guardian. Ungefär 30 450 väljare har intervjuats vid 144 vallokaler.

Men hur tydlig fingervisning undersökningen är, måste ändå än så länge betraktas som oklart.

De första riktiga resultaten av rösträkningen väntas inte förrän runt klockan ett i natt. Det stora flertalet valkretsar väntas rapportera sina resultat mellan klockan fyra och klockan sju i morgon bitti.

Valutamarknaden skakas av utsikterna att ett "hung parliament". Pundet tappar i värde, rapporterar flera medier.

När britterna gick till valurnorna för tredje gången på två år var det efter en valrörelse som har färgats av de blodiga dåden i London och Manchester de senaste veckorna. För många britter var säkerheten den viktigaste valfrågan.

En Toryväljare intervjuad av Sky säger att en del av motgången för de konservativa kan ha att göra med terrordåden, som kastat ljuset på Mays insatser då hon var inrikesminister. I den egenskapen var hon den högsta ansvariga för poliskåren, och många britter anser nu att terroristbekämpningen borde ha prioriterats högre under de konservativas regeringsår.

Jubel på puben

Annons

Men på en pub vid King´s Cross i London där många Labouranhängare samlats steg jublet när resultatet av vallokalsundersökningarna presenterades.

””
””

Har vallokalsundersökningen prickat rätt måste May, om hon ska regera vidare, antingen försöka bilda en koalition eller bilda en minoritetsregering med stöd av andra mindre partier.

Luktar avgång

Förre finansministern George Osborne säger till ITV att det vore "katastrofalt" för May och Tories om vallokalundersökningens indikationer besannas.

Flera röster höjs redan i de brittiska tv-kanalerna för att May kanske till och med bör avgå om det bekräftas. En av dem är Emily Thornberry, utrikesminister i Labours skuggregering, som uttalar sig för Sky News.

När May överraskande utlyste nyval i slutet av april var hennes plan att stärka sitt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit. Då pekade mätningarna på att Tories skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter.

Men någon promenadseger för Tories blev det alltså inte och nu står May inför en svidande prestigeförlust - om vallokalsundersökningen stämmer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons