Annons
Nyheter

Oenig domstol beslutade till Temers fördel

Brasiliens president Michel Temer klarade sig från att bli fälld i landets högsta valdomstol. Därmed räddade sig han sig tills vidare kvar på presidentposten. Med röstsiffrorna 4-3 beslutade domarna i rättsinstansen TSE (Tribunal Superior Eleitoral) till Temers fördel.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Med röstsiffrorna 4-3 beslutade domarna i rättsinstansen TSE (Tribunal Superior Eleitoral) till Temers fördel.

Anklagelserna handlar om att hans kampanj finansierats olagligt. Domstolen hade kunnat besluta att de påstått korrupta kampanjpengarna gjorde valet 2014 - då Temer valdes till vicepresident - ogiltigt.

””
Annons

En domstol kan inte lösa en politisk kris, tillägger Mendes.

Lite andrum

Temer tog i fjol över efter Dilma Rousseff, som tvingades bort efter att ställts inför riksrätt, mitt i Brasiliens värsta ekonomiska kris.

Frikännandet i valdomstolen kommer att hjälpa Temer att behålla viktiga allierade som stödjer hans budgetförslag i kongressen. Förslagen syftar till att minska budgetunderskottet och få tillbaka investerarnas förtroende.

Beslutet ger Temer lite andrum, men kommer inte att dämpa avgångskraven från flera håll. Han utreds även av federala åklagare misstänkt för korruption och för att ha försökt tysta vittnen och försvåra utredningar.

Tidigare vittnat

Majoriteten av domarna i valdomstolen röstade för att byggbolaget och konglomeratet Odebrecht inte skulle höras i fallet med de påstått korrupta kampanjpengarna.

Att inte höra det skandalomsusade bolaget stärkte troligen Michel Temers chanser att frias. Höga chefer inom företaget har nämligen tidigare vittnat om att bolaget gett mångmiljonbelopp i mutor till Michel Temer och Dilma Rousseff under valrörelsen 2014.

Michel Temer har nekat till alla anklagelser, men politiska motståndare anser att han inte kan sitta kvar på presidentposten ända fram till valet i oktober 2018.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons