Annons
Nyheter

Nytt asylsystem kan tvingas fram i EU

Till midsommar ska EU-länderna ha enats om ett nytt asylsystem. Chansen till det är mikroskopisk. Resultatet kan i stället bli att frågan förs till en tvingande omröstning.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

När EU:s stats- och regeringschefer i vintras gav sina migrationsministrar ett halvår på sig att bli eniga fanns det fortfarande tid för förhandlingar och kompromisser.

Nu ser det värre ut. I princip ingenting tyder på att länderna kan enas före midsommar, då stats- och regeringscheferna möts igen.

””
Annons

Tvingande omröstning?

Motståndet finns framför allt hos Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen, som benhårt vägrar att acceptera ett system där asylsökande fördelas automatiskt mellan medlemsländerna om något liknande inträffar som i Grekland under sommaren och hösten 2015.

””

Polen och de övriga flyktingmotståndarna kan dock komma att bli överkörda av övriga EU-länder.

””

Fungerar inte?

Talande nog varnar en av EU-domstolens generaladvokater på torsdagen för konsekvenserna om inte nuvarande asylregler reformeras.

"Om gränsmedlemsländer, som Kroatien, skulle anses ansvariga för att behandla exceptionellt många asylsökande så finns en verklig risk för att de helt enkelt inte skulle klara av situationen", skriver generaladvokaten Eleanor Sharpston i ett förslag till utslag i två fall där Slovenien och Österrike velat att Kroatien skulle ta hand om asylsökande som passerat genom landet utan att söka asyl där.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons