Annons
Nyheter

EU lanserar försvarsfond

Upp till 15 miljarder kronor om året hoppas EU-kommissionen kunna lägga på sin gemensamma försvarsfond i kommande budgetar.(TT)
Publicerad 7 juni 2017
””

19 EU-länder - dock inte Sverige - meddelade sitt intresse för att delta i fonden när ländernas försvarsministrar träffades i Bryssel för några veckor sedan.

Tanken är att hugade EU-länder framöver ska kunna använda pengar ur EU-budgeten till såväl forskning och utveckling på försvarssidan som gemensamma inköp av exempelvis stridsvagnar och helikoptrar.

Annons

Miljarder

"Fonden kommer att agera som en katalysator för en stark europeisk försvarsindustri som utvecklar toppmodern och gemensamt användbar teknik och utrustning", säger jobb- och tillväxtskommissionären Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.

I forskningsdelen av fonden placeras 90 miljoner euro fram till 2019, varav 25 miljoner redan för i år. Till inköpsdelen utlovas i sin tur 500 miljoner euro fram till 2020. Längre fram hoppas sedan kommissionen varje år kunna lägga 500 miljoner euro på forskning och en miljard euro på utveckling och inköp - totalt motsvarande nästan 15 miljarder svenska kronor.

Konkurrerar inte?

Kommissionen presenterar också ett "reflektionspapper" för att ytterligare utöka debatten om hur EU:s försvars- och säkerhetssamarbete ska se ut på lång sikt.

Mogherini betonar dock att det inte handlar om att konkurrera eller göra samma sak som försvarsalliansen Nato.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons