Annons
Nyheter

Efterlyst svensk får vykort från Europol

"Vi har en liten överraskning till dig" skriver Europol till en mordmisstänkt svensk. Med hjälp av specialdesignade vykort ska Europas 21 mest eftersökta brottslingar hittas.(TT)
Publicerad 4 augusti 2017

En av dem som den europeiska polismyndigheten söker efter är en belgisk man som polisen skämtsamt försöker locka hem med den belgiska nationalrätten pommes frites. Vykortet pryds även med en bild på kända landmärket Manneken Pis i polisutrustning och ett glas öl. Belgaren är på flykt sedan 2014, då han dömdes för droghandel, skriver nyhetsbyrån AFP.

Även en svensk man, misstänkt för mord, har fått ett vykort "skickat" till sig, med en tecknad serie föreställande en viking som jagas och fångas av polisen. Teckningen är utformad som en instruktionsbroschyr från Ikea.

Annons

Bakom den skämtsamma kampanjen ligger dock stort allvar. Europol hoppas att människor ska drivas till webbsidan där vykorten ligger, och kanske känna igen och kunna lämna uppgifter om någon av de brottslingar som eftersöks.

Humor av brott

Bland de efterlysta finns också en morddömd italiensk man som ska "lockas hem" med påminnelser om den italienska maten och "solkyssta stränder".

En reporter på den finska nyhetsbyrån FNB frågar Europol om det är "acceptabelt för polisen att göra humor av allvarliga brott".

””

Adventskalender

Sedan den europeiska polismyndigheten lanserade sin lista över de mest eftersökta brottslingarna 2016 har totalt 36 personer kunnat hittas och frihetsberövas. Elva av dessa gripanden kunde göras tack vare uppgifter från allmänheten.

Efter en liknande kampanj i julas med en adventskalender kunde tre personer gripas, bland andra en britt som blev igenkänd i Amsterdam.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons