Annons
Nyheter

Fängelse för renplågeri och fusk

Två män i Nordnorge har dömts till fängelsestraff för att ha skadat renar och sedan krävt rovdjursersättning av staten. Renarna skadades på sådant sätt att det skulle se ut som om de hade rivits av rovdjur eller rovfåglar, enligt domen från Hålogaland lagmansrett i Tromsø.(TT)
Publicerad 7 augusti 2017

Renarna skadades på sådant sätt att det skulle se ut som om de hade rivits av rovdjur eller rovfåglar, enligt domen från Hålogaland lagmansrett i Tromsø.Lagmansrätterna motsvarar hovrätterna i Sverige.

De två renägarna, som är i 30-årsåldern, döms för brott mot djurskyddslagen och för bedrägeri.

Annons

Renarna levde när de tillfogades stickskador och frakturer. Djurplågeridelen av åtalet omfattar närmare 20 renar under en femårsperiod.

Rätten anser det dessutom bevisat att de stulit sammanlagt 63 renar genom att märka djuren med eget renmärke.

Straffen lyder på två år och fem månaders fängelse respektive ett år och åtta månaders fängelse.

Lagmansrätten ändrar domen från tingsrätten i Indre Finnmark, där de två friades i höstas, enligt lokalradion. Under utredningen har man lutat sig mot veterinärbedömningar av skadorna på djuren.

De två dömda ska betala sammanlagt 850 000 norska kronor vardera - rovdjursersättning som de tillskansat sig olagligt. Ersättningen ska gå till de andra renägare som de stal djur av. De ska enligt lokalradion också betala rättegångskostnader på 15 000 kronor vardera till norska staten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons