Annons
Nyheter

Fängelse och batonger mot ryska demonstranter

Med batong, böter och fängelsestraff svarade de ryska myndigheter på de landsomfattande antikorruptionsprotesterna. Drygt 1 700 personer har hittills gripits av polis. - De höll fast mig och slog mig i magen, säger studenten Roman, 19 år, till nyhetsbyrån AFP.(TT)
Publicerad 13 juni 2017
””

Han berättar att han blev tagen av fem kravallpoliser och sedan inslängd i en skåpbil med 20 andra personer. Nu riskerar han böter efter att ha deltagit i protesterna i Moskva.

Andra demonstrationsdeltagare fick kännbarare påföljder - under tisdagseftermiddagen hade minst tio personer dömts till upp till 15 dagars frihetsberövande i Moskva och S:t Petersburg. Totalt har 1 720 personer gripits efter måndagens protester, skriver organisationen OVD-info, som dokumenterar gripandena, på Twitter. Frihetsberövanden har främst skett i Moskva och S:t Petersburg.

Annons

Fängelse för Navalnyj

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tog sig inte ens till demonstrationen utan greps av polis på trappan till sitt hus innan demonstrationen började och dömdes snabbt till en månads fängelse. I ett videomeddelande hälsar han till sina anhängare: "Jag är ledsen att jag bad alla att komma till demonstrationen och sedan inte kunde delta själv, eftersom jag har tillbringat tiden i domstolen. Ni var fantastiska, jag är stolt över att vara i den här rörelsen med er" sade han.

Omvärlden protesterar

Samtidigt fick polisen beröm från Kreml för sitt agerande. Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin kallade antikorruptionsprotesterna för "en farlig provokation".

””

Från omvärlden kommer fördömanden: Storbritannien, Tyskland och USA har uppmanat ryska myndigheter att släppa demonstranterna. Under tisdagen kom beskedet från Kreml att man inte tänker lyssna till USA:s uppmaning om att frige demonstranter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons