Annons
Nyheter

Pressen ökar mot kenyanska oppositionen

Omvärlden försöker nu få oppositionen i Kenya att erkänna sig besegrad. Allt för att undvika ett nytt blodbad. - Om ni har bevis för att valet var riggat, kom fram med det, säger en västerländsk diplomat.(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Den Kenyanska oppositionen uppmanas nu av röster i landet och omvärlden att erkänna sig besegrade efter tisdagens presidentval.

FN:s generalsekreterare vänder sig direkt till oppositionens kandidat Raila Odinga och uppmanar honom att "skicka ett tydligt budskap till sina anhängare om att avhålla sig från våld".

Annons

EU:s talesperson i utrikesfrågor Frederica Mogherini har i ett uttalande gratulerat Uhuru Kenyatta till valsegern och uppmanar oppositionen att "respektera resultatet av valet och använda de lagliga medel som finns för överklaganden och klagomål."

Drygt 20 dödade

Våldet och protesterna i flera av Kenyas fattigare områden tog fart efter att valkommissionen sent på fredag kväll officiellt meddelat att Kenyatta fått drygt 54 procent av rösterna och därmed förklarats som segrare i valet.

Enligt en kenyansk människorättsorganisation, Kenya National Commission on Human Rights, hade 24 personer dött i oroligheterna fram till och med lördag. Organisationen är även kritisk till hur polis och militär hanterat protesterna och menar att styrkorna använder "övervåld" och skjutvapen mer än nödvändigt.

Enligt rapporter på söndagen skulle dock natten och morgonen ha varit förhållandevis lugn.

Oppositionen har vägrat att erkänna resultatet och talat om utbrett valfusk. Men istället för att ta saken till domstol har partierna uppmanat sina anhängare att fortsätta demonstrera, eftersom de saknar tilltro till rättsväsendet.

"Folkets domstol avgör"

””

Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet, har tidigare sagt till TT att anklagelserna om valfusk bör tas på allvar.

En utländsk diplomat i landet menar däremot att det mesta av den bevisning som partierna hittills presenterat har varit felaktig.

””

Efter presidentvalet 2007 dog 1 200 personer i protester efter att oppositionen, även då företrädd av Raila Odinga, förlorade.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons