Annons
Nyheter

Imam efterlyser vaksamhet i moskéer

Muslimska församlingar i Sverige måste vara vaksamma och stoppa de IS-värvare som kommer hit för att rekrytera ungdomar, säger imam Ali Ibrahim i Malmö. - De kommer och frågar ungdomarna: Vill du komma till paradiset? Vi kan hjälpa dig, du får betalt.(TT)
Publicerad 11 april 2016

Ali Ibrahim har jobbat ett kvartssekel i Rosengård och känner föräldrarna till Osama Krayem mycket väl. Den nu terrormisstänkte 23-åringen bröt kontakten med familjen efter att han värvats av IS, han bara försvann.

””

Som imam är han verksam i många olika moskéer i södra Sverige, även flera av de källarmoskéer som finns i Rosengård. Han brukar trycka på moskéernas ansvar att hålla koll på kringresande rekryterare som söker kontakt med ungdomar.

Annons

Informerar myndigheterna

””

Föräldrarnas ansvar är hans andra hjärtefråga. Föräldrar måste ha nära relationer till sina barn och veta hur de tänker och vad de gör. Ungdomarna måste känna att de kan vända sig till föräldrarna om de hamnar i knipa. Och de måste känna att de har en framtid.

Grogrunden för radikalisering finns i Malmö och riskerar att utnyttjas av folk som vill rekrytera till våldsbejakande extremism, anser Rafi Farouq. I många år har han jobbat med ungdomar som är på väg in i utanförskap, kriminalitet eller funnits i riskzonen för radikalisering.

””

Han betonar att flera svenska storstäder tampas mot utanförskapet, men ger exempel från orten där han själv jobbar.

””

"Inget unikt för Malmö"

Projektet "Våra liv" startade vid årsskiftet och arbetar med förebyggande åtgärder i ett samarbete mellan civilsamhället och kommunen. Flamman är involverad i projektet. Islamakademin likaså:

””

I helgen kritiserade Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, Malmö för att alltför länge ha blundat för jihadisthotet och i stället fokuserat på högerextrema kretsar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons