Annons
Nyheter

Inte första gången det blåser kring Sessions

Nu ska Jeff Sessions återigen stå mitt i stormen och frågas ut i USA:s senat. Den mycket kontroversielle justitieministern är van vid bråk och strider sedan tidigare. Det var en omstridd tillsättning när president Donald Trump utsåg den 70-årige Sessions till justitieminister.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Det var en omstridd tillsättning när president Donald Trump utsåg den 70-årige Sessions till justitieminister. Efter tillträdet har han också tvingats kliva av all inblandning i utredningarna om samröret mellan Trumps kampanj och ryska företrädare, sedan hans egna kontakter med Rysslands USA-ambassadör under kampanjen ifrågasatts.

Men när den ärkekonservative Sessions nu frågas ut av senatens underrättelseutskott om turerna kring rysskontakterna är det långt ifrån första gången det stormar kring honom. I mars anklagades han av representanthusets demokratiska minoritetsledare Nancy Pelosi för att ha ljugit under ed om dessa kontakter.

Annons

Godkändes inte

Demokrater och olika människorättsorganisationer har också kritiserat själva utnämningen av den före detta Alabama-senatorn, och uttryckt oro över hans syn på abort och medborgerliga fri- och rättigheter.

För 30 år sedan var Sessions nominerad till en post som federal domare, men godkändes då aldrig av senaten efter uppgifter om att han fällt rasistiska kommentarer.

Själv förnekar han detta, liksom att han hyser sympatier för Ku klux klan.

Kritiserade Clinton

Under valrörelsen hotade Trump med att låta sin blivande justitieminister tillsätta en särskild åklagare för att utreda sin motståndare Hillary Clintons e-posthantering och familjen Clintons stiftelse. I utfrågningen i senaten innan han blev minister klargjorde Sessions att han själv inte kommer att delta i några beslut om Clinton. Anledningen är kritiska uttalanden som han själv gjorde mot Demokraternas presidentkandidat.

Sessions lovade att han ska respektera Högsta domstolens utslag om rätten till abort, även om det är i strid med hans personliga övertygelse.

I andra omtvistade frågor förklarade den blivande justitieministern att han är emot att neka muslimer inresa i USA, något som Trump sedan försökt driva igenom.

Han sade också att skendränkningar är tortyr och olagligt, tvärtemot vad Donald Trump yttrat om den kontroversiella förhörsmetoden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons