Annons
Nyheter

Iraks kurder röstar om självständighet

Den självstyrande kurdiska regionen i Irak ska hålla folkomröstning om självständighet den 25 september. Beskedet från det kurdiska presidentkansliet väntas bli mött med kalla handen i Bagdad. Kurdisk tv rapporterar att beslutet fattats efter ett möte mellan flera kurdiska partier.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Den självstyrande kurdiska regionen i Irak ska hålla folkomröstning om självständighet den 25 september. Beskedet från det kurdiska presidentkansliet väntas bli mött med kalla handen i Bagdad.

Kurdisk tv rapporterar att beslutet fattats efter ett möte mellan flera kurdiska partier.

Annons

Irakiska Kurdistan utgörs av tre provinser som styrs av en autonom regionregering med egna säkerhetsstyrkor. Bland kurder utomlands finns stort stöd för tanken på en självständig stat, men i praktiken ställs en sådan inför stora interna och externa utmaningar som sätter hela Iraks framtid på spel.

I uttalandet från presidentskapet sägs att folkomröstningen ska hållas "i regionen Kurdistan och i delar av Kurdistan utanför regionens administration". Det är en hänvisning till stora områden som både Kurdistan och Bagdad gör anspråk på, bland annat den oljerika provinsen Kirkuk.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons