Annons
Nyheter

Irans parlament mjukar upp drogstraff

Efter månader av debatt har Irans parlament klubbat ett lagförslag som mjukar upp landets stränga narkotikalagstiftning och höjer trösklarna för att döma ut dödsstraff.(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Efter månader av debatt har Irans parlament klubbat ett lagförslag som mjukar upp landets stränga narkotikalagstiftning och höjer trösklarna för att döma ut dödsstraff.

I dag kan innehav över 30 gram av kemiska droger som heroin och kokain ge dödsstraff, medan gränsen för icke raffinerade substanser som cannabis och opium går vid fem kilo. Enligt förslaget höjs dessa gränsvärden till två respektive 50 kilo.

Annons

Förändringarna, som föreslås gälla retroaktivt, ger en strimma av hopp åt de omkring 5 300 fångar som i dag inväntar dödsstraff för narkotikabrott. Enligt Amnesty International minskade avrättningarna i Iran med 42 procent i fjol jämfört med året innan, men med 567 verkställda dödsstraff var landet fortfarande den stat i världen som avrättar flest efter Kina.

Förslaget måste nu godkännas av Väktarrådet, den icke folkvalda institution av troslärda och jurister som bland annat har i uppgift att se till att nya lagar är förenliga med den religiösa författningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons