Annons
Nyheter

IS uppges kontrollera Bin Ladins gömställe

Talibaner och Islamiska staten (IS) har i en veckas tid stridit om Tora Bora. Nu uppges IS ha tagit kontroll över bergsområdet i östra Afghanistan - vilket vore en strategiskt viktig seger. Tora Bora var en gång al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins gömställe.(TT)
Publicerad 14 juni 2017

Tora Bora var en gång al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins gömställe. Men nu rapporteras bergsområdet i Nangarharprovinsen ha fallit i händerna på terrorstämplade Islamiska staten (IS). Talibanerna, som tidigare kontrollerade det omfattande grottkomplexet, flydde under natten, enligt bybor.

Afghanska säkerhetsstyrkor är inte närvarande i området. Men lokalbefolkningen uppges ha försökt att hjälpa talibanerna att driva bort IS-krigarna.

””
Annons

En lokal polis bekräftar för tidningen att IS har tagit kontroll över Tora Bora. Men enligt en talesperson för talibanerna i området pågår striderna fortfarande.

För IS - som har försökt att etablera sig i Afghanistan sedan 2014 - skulle det vara relativt enkelt att försvara sig från Tora Bora, samtidigt som extremisterna därifrån kan förflytta sig till andra platser i Nangarhar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons