Annons
Nyheter

Lungcancer ökar i Kina - smog kan vara boven

De senaste 10-15 åren har det skett en stor ökning av antalet fall av lungcancer i Kina, och en möjlig anledning kan vara långvarig exponering för luftföroreningar. Det rapporterar statliga China Daily och hänvisar till experter vid den kinesiska akademien för medicinsk forskning.(TT)
Publicerad 11 augusti 2017

De senaste 10-15 åren har det skett en stor ökning av antalet fall av lungcancer i Kina, och en möjlig anledning kan vara långvarig exponering för luftföroreningar. Det rapporterar statliga China Daily och hänvisar till experter vid den kinesiska akademien för medicinsk forskning.

Cancerformen ökar bland annat bland grupper som normalt sällan drabbas av lungcancer, exempelvis ickerökare, något som antyder att rökning inte ligger bakom ökningen. Ungefär 300 miljoner kineser röker, men China Daily skriver att det har skett en ökning av en form av lungcancer som utvecklas djupt ner i lungorna och som inte kopplas till rökning.

Annons

Kina för en kamp mot luftföroreningar med små partiklar som inandas - kallade PM2,5 - som är särskilt förekommande i de industritäta norra delarna av landet.

2015 tillkom 4,3 miljoner nya cancerpatienter i Kina, varav 730 000 fall av lungcancer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons