Annons
Nyheter

Macron kan vara på väg mot storslam

Den nye presidenten Emmanuel Macrons rörelse En marche (På väg) fortsätter att vända upp och ner på det politiska landskapet i Frankrike. Det kan bli storslam och absolut majoritet i parlamentet, enligt opinionsmätningarna.(TT)
Publicerad 8 juni 2017
””

Emmanuel Macrons rörelse bildades våren 2016 och ska först i sommar organiseras formellt som parti, med nya namnet Republiken På väg. För en månad sedan fanns bara 14 klara kandidater, nu är de 524 som ställer upp och strax under 200 av dem har aldrig tidigare kandiderat i ett val.

””

Hon hänvisar till att makten i Frankrike de senaste 50 åren, under den så kallade femte republiken, turnerat mellan ett dominerande högerparti och Socialistpartiet.

Annons

Upplösas i atomer

Nu går högern, i form av Republikanerna, på knäna och Socialistpartiet riskerar att mer eller mindre upplösas i atomer. I det parlament vars ledamöter nu ska bytas ut har Socialistpartiet 280 mandat men ser ut att tappa kanske 250 av dem.

Nationella fronten spås gå framåt, men har i dag bara 2 platser i parlamentet. Enligt mätningarna kan de komma upp till runt 15 mandat. Ett av dem går troligen till partiledaren Marine Le Pen, som förlorade presidentvalet mot Macron den 7 maj.

Macrons rörelse, som lierat sig med mittenkraften Modem, spås av flera opinionsmätningar få mellan 350 och 380, kanske 400, mandat. Det innebär, med råge, absolut majoritet i det 577 platser stora parlamentet. För En marche och Macron betyder det i så fall enorma möjligheter att driva igenom sin politik.

Mätningarna ger rörelsen visserligen "bara" runt 30 procent i väljarstöd, men eftersom valsystemet är utformat som det är övergynnar det de partier som tar hem sina valkretsar om så med hårfin marginal - det finns bara en enda plats att fördela.

Kopplat grepp

Franska medier målar upp bilden av att en parlamentarisk tsunami är på väg in. De många bedömare och kommentatorer som efter Macrons klara seger i presidentvalet ändå varnade för att det skulle bli mycket svårt för honom att få till en stabil majoritet i parlamentet, ser ut att få äta upp såväl hattar och kepsar som skor.

Macron ser ut att kunna koppla ett lika benhårt grepp om parlamentet som den amerikanske presidenten Donald Trumps handslag med vitnande knogar vid deras möte för två veckor sedan.

Vänsterutmanaren Jean-Luc Mélenchon från det Det okuvade Frankrike (La France insoumise) ser ut att få fler mandat än Socialistpartiet och varnar för att presidentens rörelse kan bli farlig för landet om dess majoritet blir för stor.

Republiken på väg har, enligt Carina Gunnarson, skickligt stärkt sitt stöd genom att bland annat utse en finansminister och en budgetminister från högerpartiet och på så sätt vridit en del argument ur högermotståndarnas händer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons