Annons
Nyheter

Macron vänder upp och ned på fransk politik

Det unga och okända kortet "som vet allt om allt" är inte okänt längre. På kort tid skapade Emmanuel Macron en ny politisk rörelse, vann presidentposten - och nu vänder han fullständigt upp och ned på hela det franska politiska landskapet.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

I maj blev den 39-årige Macron Frankrikes hittills yngste president. Från ett tungt opinionsmässigt underläge tystade hans vänstermittenrörelse En marche (På väg) de belackare som i fjol ropade hybris när den då nyligen avgångne ekonomiministern skapade den.

Samtidigt kontrade belackarna: "ja, ja, men han måste ha parlamentet med sig också...".

Annons

Nu drar Macron dem vid näsan igen. Rörelsen är på väg att omvandlas till ett parti, La République en marche (Republiken på väg) men lockar redan väljare från både höger och vänster, och inte minst bland ungdomar. Vallokalsundersökningar efter söndagens första omgång i parlamentsvalet pekar på att En marche får nära en tredjedel av rösterna och en bra bit över 400 av parlamentets 577 mandat.

Omtalat privatliv

Macrons verkliga politiska agenda återstår att utformas. Kanske blir han en verklig reformator, som bryter sig upp ur höger-vänsterfårorna - men kraften i hans politik beror på stödet i parlamentet.

Hans bakgrund i Socialistpartiet, som rådgivare till socialistpresidenten François Hollande och minister under Manuel Valls, kryddas med åren som finansman på storbanken Rotschild & Cie.

Macron är uppvuxen i Amiens i norra Frankrike, där fröet såddes till hans omtalade familjeliv. I gymnasieskolan i hemstaden träffade Macron som elev den 24 år äldre lärarinnan Brigitte Trogneux. Enligt en av de böcker som har skrivits om Macron var det Trogneuxs dotter - jämnårig med Macron - som fick modern intresserad av "han som vet allt om allt".

Hunnit markera

Föräldrarnas försök att bryta upp förhållandet genom att skicka Emmanuel Macron till Paris var resultatlöst. Sedan 2007 är paret gifta och bor, förutom i presidentpalatset i Paris, i Le Touquet vid Engelska kanalen. De har inga gemensamma barn, men Brigitte Trogneux har två döttrar och en son från tidigare äktenskap.

Som många andra inom den franska politiska eliten - bland andra presidenterna Valéry Giscard d'Estaing, Jacques Chirac och François Hollande - har Macron studerat vid elitskolan ENA i Strasbourg.

Under den korta tiden på presidentposten har han också med stor kraft hunnit markera mot både USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Det mesta går fort kring Emmanuel Macron.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons