Annons
Nyheter

Mästaren Kasparov tillbaka vid brädet

Gamle schackvärldsmästaren Garri Kasparov kan inte låta pjäserna stå. På måndag tävlar han igen mot världseliten, efter 12 år som "pensionär".(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Ryssen Garri Kasparov, världsmästare mellan åren 1985 och 2000, dominerade schackvärlden under många år med sitt speciella, aggressiva spel och sin rebelliska personlighet. På måndag ska han i Saint Louis i USA möta världseliten igen, som en väntjänst till sin gamla sponsor. Kasparov är med sina 54 år klart äldst då motspelarna, från den yttersta världseliten, alla är i 25-årsåldern.

"Snabb- och blixtschack mot ett så starkt fält kommer att bli min tuffaste utmaning sedan jag drog mig tillbaka 2005" säger Kasparov i ett uttalande på sin hemsida.

Annons

Få schackmästare har varit lika populära eller rönt lika stor uppmärksamhet som Kasparov. Duellerna mot Karpov på 80-talet, dåvarande mästare och Sovjetiska kommunistpartiets "egen" spelare med en plats i Sovjetiska duman, blev historiska.

””

Kontrasten mellan den unge, charmige och frispråkige Kasparov och den äldre, försiktigare, partianhängaren Karpov förstärkte intrycket av en tvekamp mellan politiska system. Och alla hejade på Kasparov.

””

På Twitter skrev Kasparov när det blev klart att han fått en plats i tävlingen: "Redo att se om jag kommer ihåg hur man flyttar pjäserna! Om inte - kommer jag att få meddela min pensionering efteråt?"

Carl Fredrik Johansson tror att Kasparov kommer att klara sig hyfsat i tävlingen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons