Annons
Nyheter

Ministermisstankar moln över Macrons valspurt

När Frankrike på söndagen går till parlamentsval spås president Emmanuel Macrons politiska rörelse en förkrossande seger. Men fuskmisstankar mot två av hans ministrar betyder smolk i glädjebägaren.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

En rad opinionsmätningar visar att Macrons rörelse La république en marche (Republiken på väg) kan ta hem runt 30 procent av rösterna i första omgången av det franska parlamentsvalet. Det skulle ge partiet fördel inför andra omgången och enligt opinionsinstituten kunna resultera i så många som 400 av de totalt 577 platserna i nationalförsamlingen.

"En våg eller en tsunami?" lyder förstasidesrubriken på dagstigningen Libération på lördagen.

Annons

En marche har redan fått en försmak av seger sedan dess kandidater leder i tio av de elva valkretsar som representerar fransmän utomlands.

Regler mot svågerpolitik

Profileringen som en ny frisk fläkt i politiken var segerreceptet för Macrons rörelse i presidentvalet. Han fick oväntad draghjälp av att högerpartiet Republikanernas kandidat François Fillon anklagades för att ha gynnat hustru och barn med lönsamma skenanställningar.

Emmanuel Macron har nu förbjudit alla En marches kandidater att anställa familjemedlemmar om de blir valda. De får inte heller utföra konsultarbete medan de sitter i parlamentet, rapporterar AFP. Men den nye presidentens försök att städa upp i politiken skuggas av pinsamma avslöjanden om hans egna ministrar.

Ministrar i blåsväder

Hans justitieminister François Bayrou är partiledare för liberala Modem, Macrons alliansparti. I veckan öppnade franska åklagare en inledande utredning mot Modem som misstänks för att ha avlönat partiarbetare med EU-pengar som var avsedda för andra ändamål. Detta är extra pinsamt för Bayrou som nyligen aviserade en lag som ska motverka politiskt fiffel.

Sedan tidigare utreds en annan av Macrons ministrar, Richard Ferrand, för att otillbörligt ha gynnat sin fru i en lägenhetsaffär när han ledde ett offentligt företag. En marche har avfärdat anklagelserna mot Ferrand som grundlösa.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons