Annons
Nyheter

Ny plan för Afghanistan drar ut på tiden

Det är det längsta och dyraste kriget i USA:s historia. Men trots rapporter om en allt mer frustrerad Donald Trump dröjer Vita husets nya strategi för att bryta dödläget i Afghanistan.(TT)
Publicerad 8 augusti 2017

Det har snart gått 16 år sedan USA gick in i Afghanistan med målet att krossa al-Qaida och talibanerna - och än finns inget slut i sikte. När Donald Trump träffade sina militära rådgivare i Vita huset i juli var den republikanske presidenten tydligt frustrerad över situationen.

””

Dödläge

Annons

Trumps generaler har beskrivit läget i Afghanistan som ett dödläge där de afghanska säkerhetsstyrkorna - trots åratal av intensivt stöd från USA och andra Natoländer - fortfarande har svårt att hålla tillbaka talibanerna. En ny amerikansk strategi har varit aviserad sedan länge, men drar ut på tiden.

Det rapporteras råda splittring i Vita huset om huruvida det ska skickas fler soldater till Afghanistan eller om USA ska dra tillbaka trupperna.

””

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har sagt att Trump inte vill att USA ska fortsätta som tidigare i Afghanistan och att presidenten ställt många tuffa frågor till sina rådgivare.

Inväntar strategi

För några månader sedan gav Trump grönt ljus till Jim Mattis att bestämma storlek på styrkan i Afghanistan, men antalet ligger fortfarande kvar på omkring 8 400 amerikanska soldater och runt 5 000 från övriga Natoländer. Mattis uppges vilja invänta en sammanhängande strategi för hela regionen, i synnerhet Pakistan, innan han gör några justeringar.

Under årets första sex månader dödades minst 1 662 civila till följd av konflikten i Afghanistan, en rekordnotering enligt FN-organet UNAMA som står för statistiken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons