Annons
Nyheter

"Ett enormt bakslag för miljöarbetet"

Trumps besked om Parisavtalet är ett bakslag, ett svek och ett problematiskt steg bakåt i en nödvändig grön omställning, anser flera bedömare. Förre presidenten Barack Obama skriver i ett uttalande att Trumpregeringen "förkastar framtiden".(TT)
Publicerad 1 juni 2017
””

Isabella Lövin, klimatminister och språkrör för Miljöpartiet, kallar beskedet "beklagligt".

””

Amerikaner i gemen bryr sig inte alls om Parisavtalet, säger Elizabeth Walentin, svensk-amerikansk statvetare och pr-konsult. Och de flesta har inte ens följt debatten.

””
Annons

"Ett svek"

När Trump nu väljer att dra sig ur ett avtal som alla inblandade har arbetat hårt för att enas om ökar det redan spända relationer, framhåller Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

””

Förre presidenten Barack Obama gjorde stora insatser för att få upp frågan på den amerikanska dagordningen, men miljömedvetenheten i USA har varit trögrörlig, menar Stranne.

””

Hon pekar också på att Trump bara ser till kortsiktiga aspekter för delar av ekonomin och inte hur klimatförändringar påverkar även amerikaner.

””

Påverkar inte mycket

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och tidigare generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, är inte särskilt orolig efter Donald Trumps beslut och noterar särskilt brasklappen om att USA kan tänka sig att förhandla sig in i klimatavtalet igen, om man får en "bra deal".

””
””

Barack Obama är i ett uttalande kritisk till Trumps besked om att USA ska dra sig ur Parisavtalet.

Om USA väljer att stå utanför avtalet blir det de länder som stannar kvar som kommer att skörda fördelarna, med de jobb och företag som kommer att skapas, anser Obama och tillägger att regeringen under Trump ansluter sig till en handfull nationer som förkastar framtiden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons