Annons
Nyheter

Poliser ljög om Everestbestigning

Två indiska poliser har fått sparken efter att ha bluffat om att de hade bestigit Mount Everest, rapporterar nyhetsbyrån PTI. Förra året hävdade Dinesh och Tarakeshwari Rathod att de hade nått hela vägen till toppen och därmed blivit det första indiska paret som bestigit berget tillsammans.(TT)
Publicerad 8 augusti 2017

Förra året hävdade Dinesh och Tarakeshwari Rathod att de hade nått hela vägen till toppen och därmed blivit det första indiska paret som bestigit berget tillsammans. Everest är ungefär 8 850 meter högt.

"Bragden" blev kraftfullt ifrågasatt av andra alpinister. En annan indisk bergsbestigare hävdade också att bilder som poliserna gjort bruk av som "bevis" i själva verket tillhörde honom.

Annons

Myndigheterna i Nepal utfärdade ett tioårigt "besöksförbud" för paret; deras klättrarlicenser drogs in.

I måndags bekräftade polismyndigheten i delstaten Maharashtra att de foton som sades visa den lyckade bergsbestigningen inte var äkta. Det är inte klart om polisparet också kommer att drabbas av rättsliga efterräkningar, men harmen i Maharashtra är enligt BBC stor över att de dragit skam över delstatens poliskår.

Everestexpeditioner har utvecklats till att bli närmast en folkrörelse. Förra våren bestegs berget av fler än 450 personer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons