Annons
Nyheter

Protester mot våld mot kvinnor

Kvinnor mördas av män de känner, andra dör av olagliga aborter. Samtidigt är stödet från rättsväsendet otillräckligt. Det är några av punkterna vid de stora protesterna mot kvinnovåld i Argentina.(TT)
Publicerad 3 juni 2017

I Argentinas huvudstad Buenos Aires rör sig människor längs gatorna, på väg till den stora årliga demonstrationen mot kvinnovåld, den tredje i ordningen. Många har tagit på sig lila band och lila kläder - färgen har blivit symbol över offren för våldet mot kvinnor.

Det här är den tredje stora protesten mot det utbredda våld som tar hundratals kvinnoliv i Argentina varje år. I år har kvinnor över hela Argentina bland annat genomfört en timmes strejk, rapporterar argentinska dagstidningen La Nación.

Annons

Under parollen "Ni una menos" (Inte en till) planeras flera manifestationer på olika platser i landet. Protesterna handlar bland annat om att rättsväsendet behöver bli bättre på att skydda kvinnor som anmäler att de blivit utsatta för våld, att stödet till våldsoffren är för dåligt samt problemet med att tusentals kvinnor dött till följd av olagliga aborter, rapporterar argentinska dagstidningen Clarín.

Under årets första fem månader har 133 kvinnor mördats i Argentina, enligt uppgifter från kvinnorättsorganisationen Mumalá, skriver spanska nyhetsbyrån EFE.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons