Annons
Nyheter

"Raket-Madsens" kraschlandning chockerar

I Danmark är "Raket-Madsen" superkändis. En passionerad arbetsmyra, närmast besatt av sin vision: att åka ut i rymden i en egenbyggd raket. Att han nu sitter häktad som misstänkt för att ha orsakat en kvinnas död har chockat Danmark.(TT)
Publicerad 15 augusti 2017
””

Efter att ha skrivit hundratals artiklar om den excentriske uppfinnaren och entreprenören Peter Madsen ville han ta reda på vem han egentligen är.

””

Gammeldags och hård

Annons

I boken "Raket-Madsen - Danmarks gør-det-selv astronaut" skildrar han ett ovanligt livsöde. Föräldrarna skildes när Madsen var fyra år och därefter levde han ensam med sin åldrade pappa, som Djursing beskriver som mycket gammeldags, konservativ och hård - men Peter var hans guldklimp som han var beredd att göra allt för.

Han var ett ensamt barn, som växte upp i pappans värld, fylld av historier om andra världskriget och rymdkapprustningen, och redan som litet barn började han göra egna bränsleexperiment för att kunna göra raketer. Som tonåring fick han ta hand som sin ålderssvaga pappa fram till hans död, då Peter Madsen var 17 år.

””

Hoppade av studierna

Han inledde ingenjörsstudier, men hoppade av när han kunde tillräckligt mycket för att bygga raketer och ubåtar. På samma sätt började han på svetsarutbildning, men hoppade av när han fått lära sig vad han behövde.

En röd tråd i hans liv är konflikterna - han har svårt att komma överens med andra, han har höga ambitioner och vill göra allt på sitt eget sätt, berättar Djursing.

2008 inledde han ett framgångsrikt samarbete med arkitekten Kristian von Bengtson, som arbetat för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Under de första sex åren utvecklade de flera raketer tillsammans, men sedan blev de ovänner och splittrades, enligt Thomas Djursing hatar de varandra. Men båda fortsatte med raketbyggandet i två konkurrerande projekt, vilket i danska medier beskrivs som en egen dansk rymdkapplöpning.

Livsfarligt mål

Peter Madsens stora mål är resan 100 kilometer ut i rymden med egen raket, som han utvecklar i sitt eget rymdlaboratorium RML Spacelab på Refshaleøen i Köpenhamn. Att det är livsfarligt är han högst medveten om - om kraschrisken minimerats till 30 procent är han beredd.

””

Men nu har projektet kraschlandat.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons